Toyota Yaris prišla v roku 1999

Od uvedenia do konca februára 2023 dosiahol kumulatívny predaj v Európe 5 155 506 kusov. Je teda zrejmé, že Európa je pre tento model najsilnejší kontinent. V roku 2022 tvoril predaj vozidiel radu Yaris viac ako 1/3 celkového európskeho predaja.

Yaris je prvý globálny model značky, ktorý má výrobné závody po celom svete. Jeho prvotná výroba sa začala v januári 1999 v závode Takaoka v japonskom meste Aiči. Dnes má Yaris výrobné základne v 10 krajinách sveta: v Japonsku, Brazílii, Číne, na Taiwane, v Indonézii, Malajzii, Pakistane, Thajsku, Francúzsku aj Českej republike.

Yaris má závideniahodnú históriu inovácií v oblasti bezpečnosti, účinnosti a výkonu, ktorá je súčasťou jeho poslania zabezpečovať štýlovú a praktickú mobilitu pre potreby moderného života, čím je pre zákazníkov trvalo príťažlivý.

Yaris získal prestížny titul Európske Auto roka 2x

Stal sa prvý model Toyota s týmto ocenením v roku 2000. Titul doplnil ocenenie Japonské auto roka, ktoré v tom istom roku získala Toyota Vitz, čo je názov Yarisu v Japonsku. Každá ďalšia generácia modelu Yaris sa dostala do užšieho výberu na titul Auto roka. V roku 2021 súčasná generácia ako prvá získala už druhý titul Európske Auto roka v 21. storočí.

Prvá generácia - Malý génius

Svet prvý raz uzrel víziu spoločnosti Toyota v podobe úplne nového koncepčného vozidla Toyota Funtime na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom v roku 1997. Koncept bol súčasťou projektu koncepčných modelov „Fun“, ktorý mal predstaviť tie najlepšie stránky všestrannosti konštrukcie zdieľanej platformy. Dizajn koncepčného vozidla bol navrhnutý v Európskej kancelárii spoločnosti Toyota pre tvorbu (EPOC) v belgickej metropole Brusel.

O rok neskôr mala na autosalóne v Paríži premiéru nová sériová Toyota Yaris. Exteriér bol vyhotovený v kanceláriách EPOC – z ktorých sa čoskoro stalo Európske centrum spoločnosti Toyota pre vývoj dizajnu (ED2), zatiaľ čo dizajn interiéru bol výsledkom spolupráce medzi Európou a Japonskom. Yaris prvej generácie bol štýlový, osobitý a mal účelovo európsky nádych. Vyznačoval sa pomerne vysokou, priestrannou a organicky tvarovanou karosériou zhotovenou na základe ústrednej koncepcie dizajnu, ktorou bol ľudský rozmer.

Aj keď vonkajšie rozmery boli príjemne kompaktné, vo vnútri sa supermini Yaris pýšil pohodlným a praktickým interiérom, ktorý prekonával aj priestor, aký ponúkali mnohé väčšie vozidlá. Okrem toho sa vyznačoval veľkorysým priestorom nad hlavou a flexibilnými možnosťami sedenia v záujme maximálneho využitia úložných priestorov.

Šikovné minimalistické usporiadanie a príťažlivá estetika sa zaobišli bez kompromisov v oblasti bezpečnosti a prvý Yaris sa podľa hodnotenia organizácie Euro NCAP stal najbezpečnejším vozidlom vo svojom segmente, čím udal trend, ktorý pokračuje dodnes.

Inovatívny Yaris prvej generácie poháňal pokročilý a účinný 1,0-litrový zážihový motor s prezývkou „Mighty Atom“ (mocný atóm), ktorú dostal vďaka schopnosti dosahovať výkon zodpovedajúci tradičnému 1,4-litrovému motoru. Jeho výkon predstavoval pôsobivých 68 k (DIN), za čo si vyslúžil prvé ocenenie Medzinárodný motor roka 1999.

Yaris sa navždy zapísal do dejín spoločnosti, keď získal cenu Auto roka 2000 ako vôbec prvý model značky Toyota, ktorému porota zložená z európskych automobilových novinárov udelila toto prestížne ocenenie. Yaris prvej generácie bol ocenený za svoj vonkajší i vnútorný vzhľad, ako aj všestrannosť útulnej kabíny. Ocenenie získal aj 1,0-litrový motor modelu Yaris pre svoju brilantnosť a účinnosť a porota ho označila za najlepší 1,0-litrový motor, aký sa dá kúpiť. Neskôr v tom istom roku bola uvedená na trh aj druhá možnosť pohonu, ktorá ponúkala zákazníkom päťdverového modelu s najvyšším stupňom výbavy 1,3-litrový motor s technológiou inteligentného variabilného časovania ventilov (VVT-i) s výkonom 87 k (DIN).

V roku 2001 pomohol model Yaris uviesť na európsky trh výkonnostnú značku T-Sport. Trojdverový Yaris T-Sport bol vybavený výkonným 1,5-litrovým motorom VVT-i, ktorý dosahoval výkon 106 k (DIN) pri 6 000 otáčkach za minútu a mal podvozok vyladený na výkon plus spevnenú karosériu a športový interiér. Tento prvotriedny vysokovýkonný hatchback zrýchlil z nuly na 100 km/h za 9,0 sekundy, teda rýchlejšie než väčšina jeho konkurentov s 1,6-litrovým motorom, a zo 60 na 100 km/h v strednom pásme otáčok za 8,4 sekundy, čo bolo rýchlejšie, než dokázali všetci jeho porovnateľní konkurenti. Úspech modelu Yaris T-Sport položil základy výkonnostných verzií, ktoré boli odvtedy súčasťou zostavy každej ďalšej generácie modelového radu Yaris.

Po uvedení 1,4-litrového vznetového motora D-4D v roku 2002, vďaka ktorému sa Toyota stala prvým výrobcom na svete, ktorý vyrobil vznetový motor výlučne z hliníka, bola ponuka pohonných jednotiek radu Yaris kompletná.

Yaris si rýchlo obľúbili zákazníci po celej Európe, pretože v ňom našli praktické, príjemné a módne riešenie požiadaviek každodenného života v meste a zároveň spoľahlivého partnera na dlhé cesty. Svedčí o tom aj predaj prvej generácie tohto modelu, ktorý v celosvetovom meradle presiahol 1,2 milióna kusov.

Inovatívny a priateľský charakter modelu Yaris prvej generácie asi najlepšie vystihuje slogan, ktorý spoločnosť Toyota použila vo veľmi úspešnej reklamnej kampani v Taliansku, kde nové vozidlo láskyplne označila za „piccolo genio“, teda „malého génia“.

Druhá generácia – Päťhviezdičkový výkon

V druhej generácii v roku 2005, Yaris vyrástol. Jeho reputácia vzrástla vďaka inteligentnému usporiadaniu, ktoré zaisťovalo optimálny priestor a pohodlie, v spojení s pokročilými technológiami, ktoré podporovali bezpečnosť a výkon vozidla. Súčasne sa skvalitnil a zdokonalil aj používateľský komfort.

Vďaka myšlienkovej koncepcii „veľkého auta“ a celkovo väčším rozmerom bola druhá generácia priestrannejšia než doposiaľ a poskytovala priestor, ktorý konkuroval konkurenčným vozidlám z väčšieho segmentu C. Výrobca to dosiahol vďaka rovnej zadnej podlahe, ktorá umožňovala pohodlné sedenie trom dospelým osobám na zadných sedadlách, kde sa každá časť delená v pomere 60:40 dala posúvať a sklápať, čím sa pre nohy cestujúcich vzadu vytvorilo pôsobivých 880 mm priestoru.

Najväčší objem batožinového priestoru v triede, po sklopení sedadiel až 737 litrov, sa podarilo dosiahnuť sčasti aj vďaka praktickému systému Easy Flat z dielne spoločnosti Toyota, ktorý umožnil rýchlym a jednoduchým sklopením zadných sedadiel vytvoriť plochu s rovnou podlahou. Takmer až posadnutosť zmyslom pre detail a pohodlím cestujúcich viedla k tomu, že Toyota precízne vyladila aj zvuk zatvárania dverí a poskytla až 18,2 litra úložnej kapacity len v rámci palubnej dosky.

Zvýšil sa výkon a účinnosť, ako aj dynamika a komfort jazdy, k čomu prispela aj aerodynamicky účinná karoséria s nízkym koeficientom odporu 0,30.

Závideniahodnú históriu určovania vyšších bezpečnostných štandardov doplnilo ešte päťhviezdičkové hodnotenie od organizácie Euro NCAP za ochranu cestujúcich, čo sa modelu Yaris podarilo prvý raz. Vodič môže byť pri jazde pokojný vďaka pokročilému systému minimálneho narušenia kabíny od spoločnosti Toyota a deviatim airbagom rozmiestneným po celej kabíne, vrátane kolenného airbagu vodiča, čo je pre vozidlo veľkosti Yarisu míľnik.

Yaris druhej generácie bol v ponuke v trojdverovej a päťdverovej verzii s možnosťou výberu z troch motorov. Nový 1,0-litrový zážihový motor VVT-i poskytoval úspornosť a výkon pri zachovaní nízkej hmotnosti, pričom dosahoval prvotriedny výkon 69 k (DIN) a krútiaci moment 93 Nm. V obľube zostal aj agregát VVT-i s objemom 1,3 litra prevzatý z modelu predchádzajúcej generácie; priniesol vylepšený krútiaci moment pri nízkych otáčkach a výkon pri vysokých otáčkach, ktorý zaisťoval športový charakter a zároveň plynulú jazdu. Vznetový 1,4-litrový motor D-4D prešiel vývojom a teraz dosahoval výkon 90 k (DIN) pri 3 600 otáčkach za minútu.

Keďže obľuba modelu Yaris medzi vodičmi všetkých vekových kategórií neustále rástla, ich túžbu po športovejšej verzii splnil model Yaris TS. Tento nový športový variant hatchbacku, ktorý sa predstavil na autosalóne v Paríži v roku 2006, bol vybavený novým 1,8-litrovým motorom s technológiou Dual VVT-i s výkonom 132 k (DIN) a dosahoval najvyššiu rýchlosť 194 km/h. Vyznačoval sa športovým odpružením a športovou konštrukciou, vrátane zadného spojlera a bočných prahov.

S rastúcim environmentálnym povedomím sa v Európe zrýchlil dopyt zákazníkov po menších a efektívnejších automobiloch. Yaris stál na ich čele, pretože v sebe spájal elegantný mestský vzhľad s technickými inováciami. V roku 2009 sa zaviedla technológia Toyota Optimal Drive, ktorá priniesla nižšiu spotrebu paliva a nižšie emisie bez ujmy na svižnosti, ktorou bol model Yaris známy.

Tretia generácia – Ahoj, hybrid

Priekopnícky duch charakterizuje všetky modely Yaris a v roku in 2012 spôsobila na trhu so supermini vozidlami revolúciu jeho tretia generácia. Značka Toyota s ňou priniesla možnosť plne hybridného pohonu, vďaka čomu sa z modelu stal technicky najpokročilejší Yaris vtedajších čias.

Tri roky vývoja venovala spoločnosť Toyota komplexnému prepracovaniu hybridného pohonného systému Hybrid Synergy Drive. Súčasťou úsilia bolo aj prepracovanie asi 70 percent dielov motora s cieľom vytvoriť najľahší a najkompaktnejší hybridný systém bez toho, aby bolo nutné ubrať z výkonu, komfortu interiéru či batožinového priestoru.

Ako prvé plne hybridné vozidlo v segmente B – čo bolo ďalšie svetové prvenstvo pre túto prelomovú značku – sa Yaris stal symbolom odhodlania spoločnosti Toyota sprístupniť výhody hybridného pohonu v podobe efektívnosti a jazdy bez stresu čoraz väčšiemu počtu zákazníkov, ako aj záväzku spoločnosti zaviesť plne hybridné vozidlá do celej jej ponuky modelov.

Vďaka špičkovej technológii recirkulácie výfukových plynov a elektrickému vodnému čerpadlu priniesol hybridný pohon modelu Yaris najlepší výkon a spotrebu paliva v triede, pokiaľ išlo o systém s výkonom 100 k (DIN), a po prvý raz aj schopnosť jazdiť v plne elektrickom režime bez výfukových emisií.

Yaris tretej generácie predstavoval nielen prelomový technický krok vpred, ale nastavil aj štandard úrovne štýlového a sofistikovaného dizajnu exteriéru s odvážnym výberom farieb a aerodynamicky optimalizovaným tvarom karosérie, ktorý dosahoval prvotriedny koeficient odporu 0,287.

V roku 2017 prevzali odborníci z Európskeho dizajnérskeho centra spoločnosti Toyota spolu s vývojovými a konštrukčnými tímami v Európe vedúcu úlohu v globálnom projekte za 90 miliónov eur, ktorého cieľom bola modernizácia tretej generácie modelu Yaris. V rámci nej zaviedli viac ako 900 nových dielov na zlepšenie dizajnu, dynamických vlastností a bezpečnosti vozidla.

Na základe ďalšieho päťhviezdičkového hodnotenia organizácie Euro NCAP boli v rámci faceliftu zavedené bezpečnostné technológie súboru Toyota Safety Sense do celého modelového radu, čím Toyota opäť dokázala, že bezpečnosť patrí v prípade modelu Yaris k štandardu. Debutoval aj svieži vzhľad so zmenami v dizajne prednej i zadnej časti, ktorý vznikol v dizajnovom štúdiu ED2 spoločnosti Toyota.

Návrat značky Toyota na Majstrovstvá sveta FIA v rely (WRC) v roku 2017 pod hlavičkou Toyota GAZOO Racing viedol k vývoju limitovanej edície Yaris GRMN (skratka z angl. „GAZOO Racing tuned by the Meister of Nürburgring“, teda GAZOO Racing vyladený majstrom Nürburgringu). Išlo o prvé výkonnostné vozidlo Toyota GRMN, ktoré sa malo vyrábať a predávať v Európe. Autentická kvalita športového automobilu Yaris GRMN bola zárukou, že všetkých 400 kusov sa vypredalo ešte skôr, ako sa vozidlo dostalo do predajní.

V roku 2018 bol do ponuky zaradený model Yaris GR SPORT, inšpirovaný pretekárskym modelom tímu Toyota GAZOO Racing, ktorý bol ako prvý model GR SPORT so športovou špecifikáciou uvedený na európsky trh. Vďaka pokračujúcemu úspechu stupňa výbavy GR SPORT sa táto špecifikácia inšpirovaná športovým výkonom zaviedla do celého európskeho sortimentu značky Toyota, ktorého súčasťou boli modely Yaris, Yaris Cross, Corolla, C-HR, RAV4 a Hilux.

Štvrtá generácia – Dynamický výkon a bezpečnosť

Štvrtá generácia modelu Yaris, uvedená na trh v roku 2020, bola skonštruovaná ako najbezpečnejšie kompaktné vozidlo na svete vďaka pokročilým asistenčným systémom vodiča (ADAS), ktoré sa dodávali v rámci štandardnej výbavy. Bol to zároveň prvý model, ktorý sa stal vo svete známy ako Yaris.

Návratom ku koncepcii „veľkého malého“ vozidla vznikol ešte dynamickejší vzhľad – kratší, širší a nižší ako predchádzajúci model a s výrazným dizajnom exteriéru. Vyjadroval svižnosť a kompaktnosť, ktoré sú potrebné na jazdu a parkovanie v meste, a súčasne si zachovával dostatočný vnútorný priestor a komfort.

Kľúčovým prvkom na dosiahnutie väčších ambícií štvrtej generácie bola nová platforma globálnej architektúry TNGA pre vozidlá segmentu B (GA-B). Model Yaris sa stal prvým kompaktným automobilom skonštruovaným na tejto modulárnej platforme, ktorá vďaka nízkemu ťažisku a veľmi tuhej karosérii zvyšovala dynamické vlastnosti a ovládateľnosť vozidla.

Platforma GA-B zároveň prispela k pútavému dizajnu, ktorý bol štylizovaný podľa postoja šprintéra na štartovacom bloku. Širší, nižší a kompaktnejší vzhľad a nižšia poloha vodiča za volantom vytvárali „koncentrovaný a svižný“ vzhľad energického a dynamického vozidla, ktoré je pripravené kedykoľvek vyštartovať.

Celková účinnosť hnacieho ústrojenstva sa zvýšila o 22 % bez straty výkonu, ktorý sa zvýšil o 16 %, na celkový výstupný výkon systému 116 k (DIN). Podmanivejšiu jazdu sa podarilo dosiahnuť ostrejšou odozvou škrtiacej klapky, ktorá prispela k skráteniu času zrýchlenia z nuly na 100 km/h o 15 % na svižných 9,7 sekundy.

Najnovšia generácia hybridnej technológie bola optimalizovaná z hľadiska hmotnosti, výkonu aj účinnosti, čím sa zmenili jazdné schopnosti modelu Yaris pri jazde na elektrický pohon, ktorého pokojný charakter si mohli vodiči vychutnať pri rýchlosti do 130 km/h. Vylepšený hybridný pohon priniesol lepšiu akceleráciu pri nižších rýchlostiach a na diaľnici, pričom lineárnejšie zrýchlenie vytváralo intenzívnejší pocit pôžitku z jazdy.

Yaris štvrtej generácie bol opäť najobľúbenejším modelom značky Toyota v Európe. Zároveň sa v tomto regióne stal po prvý raz aj najpredávanejším modelom, a to vďaka modernej kombinácii kompaktného a dobre vybaveného elegantného mestského vozidla a najnižšej spotreby paliva v triede.

Len niečo vyše dvadsať rokov po tom, ako Yaris získal pre značku Toyota prvý titul Auto roka, zvolila porota zložená z 59 európskych automobilových novinárov štvrtú generáciu modelu Yaris za Auto roka 2021. Porotcovia ocenili jeho hybridnú technológiu, ktorá umožňovala plynulú jazdu, nízke emisie a dostupnú cenu – čo ilustrovalo, prečo si viac ako 80 percent kupujúcich vybralo pre svoj Yaris práve hybridný pohon. Model Yaris bol tiež ocenený za svoj dizajn, dynamické vlastnosti a prvotriednu bezpečnosť.

V roku 2022 sa začal v Európe predávať nový Yaris GR SPORT, vychádzajúci z modelu Yaris štvrtej generácie. V ponuke bol v exkluzívnej novej farbe karosérie, sivom odtieni Dynamic Grey, a s dvojfarebnými čiernymi akcentmi. Nové na mieru vyrobené 18-palcové disky kolies so strojom opracovanými červenými akcentmi umocňovali pretekársky rodokmeň GAZOO Racing a predná mriežka chladiča mala úplne nový sieťovinový dizajn s výrazným vzorom motívu písmena „G“. Yaris GR SPORT sa zároveň vyznačoval vyladeným odpružením a zosilnenou tuhosťou karosérie, ktoré mu dodali citlivejší, príjemnejší a podmanivejší charakter.

GR Yaris – Ocenený športiak

V šľapajach úspešného modelu Yaris GRMN a prvého modelu Yaris GR SPORT prišiel v roku 2020 na scénu prvý originálny športový automobil GAZOO Racing s čistým výkonom, model GR Yaris.

Tento športový automobil bol inšpirovaný úspechom rely modelu Yaris World Rally Car, ktorý v čase uvedenia na trh priniesol pretekárskemu tímu Toyota GAZOO Racing na Majstrovstvách sveta v rely jeden titul pre najlepšieho výrobcu a dva tituly pre najlepšieho jazdca a spolujazdca. Potvrdil úlohu značky ako priekopníka inovatívnych technológií a získal na svoju stranu nevídaný ohlas, čím sa okamžite stal modernou klasikou.

Model GR Yaris bol vyvinutý priamo na základe skúseností značky Toyota v pretekoch rely na báze unikátnej platformy, v ktorej sa spojila nová platforma GA-B so zadnou časťou prevzatou a upravenou z platformy GA-C. Obsahuje ľahké hliníkové panely karosérie a kovanú strechu z uhlíkových kompozitov a vyznačuje sa nižšou hmotnosťou dielov v celom vozidle.

Srdcom vozidla je najvýkonnejší trojvalcový motor na svete, ktorý je zároveň aj najmenším a najľahším 1,6-litrovým turbomotorom. Vďaka výkonu 261 k (DIN) a krútiacemu momentu 360 Nm s ním model GR Yaris zrýchli z pokoja na 100 km/h už za 5,5 sekundy a jeho najvyššia rýchlosť je elektronicky obmedzená na 230 km/h.

Vďaka pohotovostnej hmotnosti len 1 280 kg má model GR Yaris vynikajúci pomer hmotnosti a výkonu na úrovni 4,9 kg na 1 k (DIN), ktorý sa rozdeľuje prostredníctvom systému GR-FOUR s trvalým, elektronicky riadeným pohonom všetkých kolies. Táto účinná kombinácia sa postarala o to, že limitovaný počet 25-tisíc vyrobených kusov sa rýchlo vypredal – putoval do rúk dychtivých nadšencov, ktorí túžili na vlastnej koži zažiť najextrémnejší Yaris, aký sa kedy vyrobil.

Model GR Yaris je zároveň predvojom úsilia spoločnosti Toyota o uhlíkovo neutrálnu budúcnosť v oblasti výroby sériových vozidiel i motoristického športu. V auguste 2021 absolvoval európsku premiéru vývojový model GR Yaris H2 so spaľovacím motorom na vodíkový pohon s takmer nulovými výfukovými emisiami, ktorý ilustruje trvalé snahy spoločnosti Toyota investovať do nových a rozmanitých technológií pohonu. Na Rely Ypres v Belgicku absolvoval exhibičné jazdy sám prezident spoločnosti Toyota Motor Corporation Akio Toyoda a jeho spolujazdec – legenda pretekov rely Juha Kankkunen.

Yaris Cross – Autentické SUV

Yaris Cross bol uvedený na trh v roku 2021 a spojil bohaté skúsenosti a odborné znalosti spoločnosti Toyota v oblasti malých vozidiel s jej tradíciou inovatívneho dizajnu a konštruktérstva vozidiel SUV. Vznikol tak úplne nový model, ktorý dokonale spĺňa potreby každodenného používania, no zároveň ponúka charakter dobrodružného ducha a pôžitok z jazdy.

Mohutný štýl vyjadruje robustnosť a obratnosť karosérie, ktorá je kompaktná, čo umožňuje ľahké manévrovanie vhodné do mesta. Zároveň ponúka interiér s maximálnym komfortom a veľkorysým batožinovým priestorom, čo je v súlade s etablovanou filozofiou modelu Yaris ako „malého veľkého“ vozidla.

Yaris Cross poskytuje výkon pravého SUV vďaka osvedčenému inteligentnému pohonu všetkých kolies (AWD-i) z dielne spoločnosti Toyota, ktorý využíva nezávislý prídavný elektromotor na zadnej náprave. Jeho úlohou je zabezpečiť dodatočnú priľnavosť a stabilitu pri rozjazde a vjazde do zákruty a zároveň väčšiu istotu na klzkom povrchu.

Kompaktná a ľahká konštrukcia systému AWD-i minimalizuje vplyv na spotrebu paliva a produkciu emisií. Vďaka špičkovému výkonu v triede SUV segmentu B s pohonom všetkých kolies sa Yaris Cross stal v Európe jedným z najpredávanejších vozidiel značky Toyota.

Krátko po uvedený na trh model Yaris Cross upevnil postavenie svojho rodokmeňa v oceňovanom modelovom rade Yaris, keď ho organizátori súťaže Svetové auto roka vyhlásili za Svetové mestské auto roka 2022. Rozhodla o tom 102-členná porota medzinárodných novinárov z 33 krajín sveta.

Míľnik v podobe 10-miliónteho vyrobeného automobilu – ktorým bol model Yaris GR SPORT v sivom odtieni Dynamic Grey – opustil výrobnú linku závodu TMMF 30. marca tohto roku, rovnako ako mnoho vozidiel Yaris pred ním, a bol dodaný francúzskemu zákazníkovi z oblasti Paríža.

zdroj: Toyota News