BMW M5 E39 je nepochybne veľmi zaujímavé a výnimočné auto. Áno, nemá punc exkluzivity, že ich vyrobili málo (celkový počet kusov prekročil číslo 10 tisíc), avšak je to M5-ka. Prvá M5 s V8, posledná M5 v Európe s manuálnou prevodovkou, pre mnohých puristov posledné pekné BMW.

Čo bude zaujímavý youngtimer?

S posledným tvrdením môžete aj nemusíte súhlasiť, pravdou však je fakt, že o zaujímavé kúsky 5ky generácie E39 začínajú prejavovať záujem oči hľadačov zberateľských áut. Nemusíme sa baviť o tom, že asi bežné BMW 523i pred modernizáciou nikdy nebude vysoko ceneným youngtimerom, avšak niektoré verzie sa už odrazili od cenového dna a postupne rastú na hodnote. BMW M5 E39 je toho jasným dôkazom.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Pamätám sa, že ani nie 5 rokov dozadu ste vedeli takúto M5 kúpiť aj hlboko pod 10 tisíc eur. Samozrejme, nebola v prezentovanom stave, mala nájazd vysoko cez 200 alebo aj 300 tisíc km a možno to bola aj aká taká skladačka (neoriginálny interiér k VIN číslu alebo „prekopávka“ na facelift). To všetko znižuje cenu auta do budúcna. Avšak aj takéto kúsky už dnes atakujú ceny 15 tisíc eur a viac. Čo teda robia kúsky v absolútne fabrickom stave? Presne to, čo je v nadpise, dokážu sa predať za takmer 169 tisíc eur.

Automobil sa podarilo predať v USA, konkrétne spoločnosti Enthusiast Auto Group. Čo všetko zvyšovalo hodnotu auta na takúto úroveň? Ide o jeden z posledných vyrobených kusov, teda ročník 2003 a facelift. Ďalej absolútne nedotknutý stav, čo sa týka úprav a tuningu. A tou najdôležitejšou správou je, že auto malo najazdených 3 157 míľ, teda len 5 081 km. Malo byť po prvom majiteľovi, svetovom klaviristovi, jeho meno však neuviedli. V dielni sa pohrali s interiérom a lakom auta, predsa len vyleštiť sa dajú aj takmer nové autá, nieto takmer 20 ročný lak (aj keď vôbec nejazdený).

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Nechcem si ani predstaviť, koľko by za vozidlo pýtali, ak by malo navyše nejaký zaujímavejší odtieň laku (áno, Carbonschwarz je z ponuky Individual, avšak nie je taký jedinečný), prípadne nejaký zaujímavý odtieň kože v interiéri alebo ešte lepšiu výbavu. Tak či onak, je to veľmi zaujímavá ukážka toho, kam sa ceny áut posunuli, a to sa nerozprávame o veľmi jedinečných kúskoch z limitovaných edícií a zvučnejších značiek, ako BMW. Aký je váš názor na takúto sumu?

Zdroj: enthusiastauto

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov