Chorváti aj Slovinci si regulujú ceny palív

V Chorvátsku platia aktuálne nasledovné regulované ceny: 1,32 EUR/l za benzín a 1,24 EUR/l za naftu. Ak by pritom neexistovali vládne opatrenia a teda by sa maloobchodné ceny tvorili voľne na základe rozhodnutí jednotlivých firiem, ceny by boli podľa odhadov chorvátskej vlády nasledovné: 1,54 eura za liter benzínu a 1,46 eura za liter nafty.

Pre slovenských motoristov je dôležité to, koľko dokážu ušetriť v porovnaní s tankovaním na domácich čerpačkách. Liter benzínu u nás aktuálne stojí okolo 1,59 eura, teda o 27 centov viac ako v Chorvátsku. Za liter nafty platia Slováci doma momentálne zhruba 1,43 eura, čo je 19-centový rozdiel oproti Chorvátom.

Ak máte veľkú nádrž a rozhodnete sa napríklad v Chorvátsku natankovať 30 litrov benzínu, ktoré by ste inak natankovali na Slovensku, ušetríte zhruba 8 eur. Takisto sa vám oplatí natankovať v Chorvátsku čo najviac paliva pri ceste naspäť domov. Chorvátska vláda určuje ceny raz za dva týždne. Tie aktuálne platia od 23. mája a už zajtra (6.6.) sa dočkáme nových cenoviek.

Rovnako budú nové ceny platiť od 6. júna aj v prípade Slovinska, kde sú regulované len čerpačky mimo diaľnic. Miestne médiá špekulujú, že liter benzínu by v Slovinsku mohol stáť po novom 1,41 eura a liter nafty 1,43 eura.

Zdroj: Vlada.gov.hrFinance.si