Zlacnie či nie?

Začnime dobrými správami. Analytici očakávajú v najbližších dňoch pozitívny trend na čerpačkách a konkrétne mierne zlacnenie palív. Viac by sa takáto zmena mala týkať konkrétne benzínu, ktorý je napokon stále aj výrazne drahší ako nafta.

„Inak povedané, nafta bude orbitovať okolo 1 eura a 40 centov a benzín by sa mohol trochu viac vzdialiť nadol od méty 1 eura a 60 centov,“ vyjadril sa pre agentúru SITA Stanislav Pánis z J&T Banky. Marek Gábriš z ČSOB zdôrazňuje, že pokiaľ nedôjde k výraznej zmene na trhu s ropou, dá sa očakávať pokles cenoviek na pumpách. Napomôcť by tomu mohlo aj posilnenie eura ako spoločnej meny.

Ako upozorňuje SITA, podľa dostupných predminulotýždňových štatistík tankovanie na Slovensku mierne zdraželo. 95-oktánový benzín stál 1,59 eura za liter a nafta sa predávala v priemere za 1,43 eura za jeden liter.

Saudi znižujú ťažbu

Keď už sme pri cenách ropy na trhu... Alianca krajín OPEC+ na svojom pravidelnom zasadnutí tentoraz s ďalším priškrtením ťažby ropy neprišla. Kartel však cez víkend ponechal v platnosti pôvodné zníženie jej ťažby. Saudská Arábia sa najnovšie rozhodla konať na vlastnú päsť a okresať ťažbu o 1 milión barel ropy denne. Zmena vstúpi do platnosti od júla 2023 a krajina hovorí o tom, že chce priniesť stabilitu na trh s ropou.

Ukazuje sa totiž, že cenu ropy na svetových trhoch by mohli tlačiť nadol neisté vyhliadky ekonomickej aktivity tak v európskych krajinách, ako aj v Spojených štátoch. Ani ekonomické oživenie Číny po uvoľnení pandemických reštrikcií nebolo tak markantné, ako sa pôvodne očakávalo. To všetko hrá v prospech zlacňovania palív.

Takýto vývoj sa však očividne nepáči dôležitému producentovi Saudskej Arábii, ktorá prijala rozhodnutie prišrktiť vlastnú ťažbu. Analytici hovoria, že tento krok krátkodobo môže zvýšiť cenu ropy, no ďalší vývoj bude závisieť od toho, ako dlho zostane toto rozhodnutie Saudov v platnosti. Tí napokon potrebujú príjmy z ropy na financovanie svojich ambicióznych projektov, ktoré majú diverzifikovať saudskoarabskú ekonomiku a umožniť zníženie jej závislosti na rope.

Zdroj: Agentúra SITA - Sme.sk / AP / Foto: cz.depositphotos.com