Volkswagen zvyšuje ceny svojich vozidiel, týka sa to však len modelov s konvenčným pohonom, a to v priemere o 4,4 percenta. Automobilka o tom informovala svojich dílerov v Nemecku, pričom táto zmena by mala platiť už od 23. februára. VW v dokumente určenom predajcom (ktorý získal magazín Automobilwoche) uvádza, že dôvodom zvýšenia cien je „výrazný nárast nákladov na obstarávanie surovín, energie a zariadení“

Ceny porastú len u modelov so spaľovacím motorom

Zvýšenie cien sa bude týkať aj populárnych modelov, ako je Golf, Tiguan, Passat, Polo či T-Roc. Otázne však je, prečo sa nárast cenovky netýka aj elektrických modelov? Niektorí za tým vidia umelé znižovanie cenových rozdielov medzi vozidlami s konvenčným a elektrickým pohonom. 

Ani Volkswagen nedokáže uniknúť vysokej inflácii. Hoci sa snažíme čo najlepšie pracovať s dlhodobými zmluvami, zabezpečovacími transakciami a zvyšovaním efektívnosti, vplyv na náklady sa nedá plne kompenzovať,“ uviedlo VW. Predajcovia však krok automobilky kritizujú a nad zvýšením cien krútia hlavou. „Som ohromený. Náš predaj klesá a oni zvyšujú ceny,“ povedal predajca Volkswagenu, ktorý si želal zostať v anonymite.

Díleri rozhodnutie VW kritizujú

Podľa predajcov by mali výrobcovia ceny áut znižovať kvôli neistote spotrebiteľov v súčasnej ekonomickej situácii a nie ich naopak zvyšovať. K tomuto názoru sa pridáva aj Antje Woltermannová z nemeckého združenia predajcov a servisov ZDK, ktorá tvrdí, že „prichádzajúce objednávky sú veľmi neuspokojivé. Výrobcovia musia zvážiť, či sú ich ceny stále v súlade s trhom.“ 

Ceny v posledných rokoch rastú závratným tempom. Jeden z predajcov Volkswagenu dokonca uviedol, že automobilka od polovice roka 2021 do polovice 2022 zvýšila ceny o takmer 11 percent, čo nie je vôbec málo. Treba však dodať, že to nerobí len VW. Podľa spoločnosti Deutschen Automobil Treuhand, ktorá zhromažďuje údaje o vozidlách, sa priemerná cena nového auta vlani zvýšila v priemere až o 5000 eur. Trend rastu cien bude podľa najnovších krokov Volkswagenu očividne pokračovať aj naďalej.