Zastropované ceny však domácim ešte nezrušia. Tie by mali po druhom predĺžení v Maďarsku platiť do konca prvého polroka. Ak sa teda nič nezmení, Maďarsko má na reálne trhové ceny paliva nabehnúť od 1.7.2022. Dovtedy však budú môcť na maďarských čerpacích staniciach natankovať len autá s maďarskými evidenčnými číslami. Toto diskriminačné rozhodnutie pre cudzincov oznámil dnes šéf úradu vlády Gergely Gulyás na tlačovej konferencii.

Pre domáce publikum Gergely podčiarkol, že v Európe je dnes možné tankovať najlacnejšie v Maďarsku. To platí už viac než pol roka. Preto v prihraničných oblastiach vznikla "tankovacia turistika". Tá vraj už ohrozuje bezpečnosť dodávok pohonných látok pre čerpacie stanice v pohraničí so všetkými krajinami s ktorými má Maďarsko spoločné hranice. A je ich veru celkom dosť.

"Zneužívajú situáciu, v ktorej je maďarská cena 480 forintov (1,24 eur) za liter oproti 700- až 900-forintovej cene v iných krajinách Európy," dodal Gulyás. Spresnil, že s vozidlami zahraničných evidenčných čísiel bude možné tankovať pohonné látky iba za trhovú cenu.