Kedysi som prvé hybridné Toyoty veľmi nemusel, zdali sa mi nemastné, neslané, ich jazdný prejav bol príliš sterilný, zvuk ich vytočeného atmosférického štvorvalca nezodpovedal aktuálnemu zrýchleniu a ani celková dynamika nebola na udelenie diplomu. Pre priaznivca tradičných spaľovacích motorov nebol hybrid skrátka ničím emotívnym. Doba sa však mení a úprimne sa priznám, že odhodlanosť Toyoty a jej neoblomná viera v tradičné poňatie hybridného pohonu ma začínajú presviedčať. Niečo na tom predsa len musí byť. Ak sa navyše pozrieme, ako dobre sa jej v predajoch hybridných áut darí, je jasné, že to je správny smer. A ako čerešnička na torte sú jej flotilové emisie, ktorými kompletne deklasuje panikáriacu konkurenciu posielajúcu na trh jeden nedotiahnutý plug-in hybrid za druhým. Toyota má evidentne šikovných stratégov, ktorí majú dobre fungujúcu vešteckú guľu. Ako sa hovorí, nikdy nepodceňuj Japoncov.

Hybridná prikrčená myš

Opisu aktuálnej generácie Toyoty Yaris sa už nejdem venovať, popísali sme o nej dosť a nepovažujem to za účelný obsah testu. Myslím si, že vás viac zaujímajú moje osobné dojmy z auta a jeho reálny prejav pri bežnom používaní. Tak poďme na to.

Ak sa vám nový Yaris náhodu nepáči, nedajte na prvý dojem z fotografií a choďte si ho pozrieť osobne. Mne sa to auto páči, fakt vyzerá dynamicky, kolesá v rohoch širšej a nižšej karosérie úplne menia jeho celkové proporcie a dynamický „feeling“ Yarisa je pre mňa v dobách násilného pretláčania crossoverov a iných nezmyslov veľmi príjemným osviežením. Testovaný kus bol vo vrcholnej výbave Premiere Edition, ktorej súčasťou boli aj 17-palcové zliatinové disky obuté do pneumatík Nokian WR Snowproof P 205/45 R 17 (pre Yaris sú základom 15-palcové oceľové disky obuté do pneumatík 195/65 R 15), kontrastná čierna strecha a strešný spojler. Spomínam to len preto, že práve tieto prvky auto výrazne zatraktívňujú. Ako by vyzeralo bez nich, neviem, ale myslím si, že to žiadna hrôza nebude.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 18 obrázkov

Dospelácke auto, až na tie "hračkárske" prístroje

V kabíne čakajte rovnakú revolúciu, ako na karosérii. Tvrdé plasty predchodcu sú minulosťou, nový Yaris totiž zmenil nielen tvary palubnej dosky, ale aj jej materiály. Všetko tu teraz naozaj pôsobí dospelejším dojmom. Po čase vám to samozrejme príde automatické, ale počas testovacieho týždňa ma pri každom nasadnutí do jeho kabíny príjemne prekvapil. Fajnový je aj trojramenný volant a priestorové usporiadanie trojuholníka „volant – pedále – radiaca páka“. V Yarise sa skrátka teraz sedí športovo nízko s volantom pritiahnutým dostatočne blízko k telu (to doteraz nešlo). Po ruke je aj 8-palcový dotykový displej v strede palubnej dosky, len prístroje na mňa pôsobia trochu hračkársky. Ale to sú proste Japonci, je to asi fakt iná kultúra a to čo sa páči im, sa nám konzervatívnejším Európanom zdá príliš „od veci“. Neviem. Ale zasa musím uznať, že aj v relatívne malých kruhových displejoch sa údaje zobrazovali prehľadne a v podstate im nie je čo vytknúť.

Digitálny prístrojový štít zobrazuje všetko potrebné, údaje sú navyše veľké a prehľadné. Napriek tomu na mňa pôsobí trochu hračkárskym dojmom (subjektívny názor autora testu).

Počítajte s horším prístupom na zadné sedadlá. Dvere sú relatívne krátke a pri nasadaní sa musíte trochu zakloniť. Vadila mi aj malá medzera medzi B-stĺpikom a zadným sedákom v oblasti nôh. Lenže ako často budete vzadu voziť ľudí s nohami veľkými ako lode? Menšie postavy a deti sa sťažovať určite nebudú. A navyše, ak sa už raz dozadu nasúkate, relatívne pohodlne sa tu usadia aj chlapi vyšší ako 180 cm.

Toto je trochu problém - malá medzera medzi B-stĺpikom a zadným sedákom. Inak, všimnite si vetraciu mriežku pod zadným sedákom. Nikdy ju nesmiete zakryť taškami, či iným nákladom, slúži totiž  na prísun chladiaceho vzduchu k akumulátorom.

Veľkému chlapovi sa bude zozadu vyliezať ťažko, ak si však už raz dozadu sadne, nájde tam prekvapujúco dosť miesta. Viac než napríklad v Corse.

Výrazné prahy pôsobia športovo a Yarisu pristanú. Pri vystupovaní však dokážu špiniť nohavice.

Kufor má základný objem 286 l, čo vám asi veľa nepovie, zaujímavejší je možno fakt, že jeho podlaha je medzi podbehmi široká 100 cm, dlhá 65 cm (po sklopení zadných sedadiel sa predĺži na približne 125 cm (podľa aktuálneho nastavenia predných sedadiel) a v spodnej polohe podlahy je po krycie plató vysoký nadpriemerných 55 cm. A pozor, hoci je to hybrid, má pod podlahou aj sériovo dodávanú dojazdovú rezervu (!).

Je neuveriteľné, že práve hybridný Yaris dnes štandardne ponúka dojazdovú rezervu. Konštruktéri totiž veľmi šikovne umiestnili štartovací aj trakčný akumulátor pod zadné sedadlo. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 36 obrázkov

Obratný aj s baterkami pod zadkom

Z pohľadu jazdných vlastností budete s hybridným Yarisom určite spokojní, rozhodne nečakajte nudný a neohrabaný hatchback. Vidieť, že sa s ním Japonci pri ladení pekne pohrali. Veľkú zásluhu na pevnosti skeletu a príjemne ostrých reakciách riadenia má pravdepodobne nová platforma TNGA-B so širšími rozchodmi aj dlhším rázvorom. Konštruktérom sa navyše podarilo znížiť ťažisko a veľmi dobre nakalibrovať stabilizačný systém, takže Yaris naozaj reaguje rýchlo, v zákrutách sa pritom veľmi nenakláňa a ak to v zákrute preženiete s nájazdovou rýchlosťou, je proste stabilne nedotáčavý. Nečakajte žiadne prehnané divadlo s tancujúcim zadkom. A ak začnete za jeho volantom fakt blbnúť, skĺzne sa v zákrute skôr oboma nápravami. Páči sa mi, že je ľahký a pritom vyvážený (vďaka akumulátorom pod zadným sedadlom).

Odhlučnenie podbehov a aerodynamického šumu je tu už vyriešené lepšie, napriek tomu Yaris v tejto oblasti  na najlepších "Európanov" stále trochu stráca. Na diaľnici sa s ním však cestuje príjemne a rozhodne svojím hlukom posádku neobťažuje.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov

Veľmi slušná je aj dynamika hnacieho reťazca. Ten pozostáva z benzínového trojvalca 1.5 12V M15A-FXE (68 kW/92 k) a trakčného elektromotora (59 kW/80 k), ktoré zo seba spolu vydolujú 85 kW (116 k). Benzínový motor pracuje v Atkinsonovom cykle, má kompresný pomer 14,0:1 a podľa Toyoty má účinnosť až 40 %. Motor disponuje nepriamym vstrekovaním benzínu, využíva chladený EGR okruh, no zásluhou nepriameho vstrekovania zatiaľ vo výfuku nepotrebuje žiadny filter pevných častíc. Hnacia sila sa na predné kolesá prenáša cez kompaktnejšiu e-CVT prevodovku (principiálne však nejde o bezstupňovú prevodovku CVT). Ako upozorňuje Toyota, vylepšením je najmä schopnosť čisto elektrickej jazdy až do rýchlosti 130 km/h, aby však bola prevodovka spoľahlivá a tichá, bezpodmienečne vyžaduje ich vlastnú náplň Toyota Genuine ATF WS (2,6 l). Distribúciu prenosu výkonu riadi elektronická jednotka pohonu, ktorá musí byť chladená vlastným „vodným“ okruhom s objemom 1,3 l (samotný trojvalec využíva ďalší chladiaci okruh s objemom 5,09 l).

Pokrokový atmosférický trojvalec  s konfiguráciou 80,5 x 97,6 mm (vŕtanie x zdvih) je naplnený špeciálnym olejom viskozitnej triedy 0W-8 (núdzovo sa krátkodobo môžu použiť aj oleje 0W-16 a 0W-20).

Pod zadným sedadlom si Yaris vozí trakčný aj štartovací akumulátor. Celý priestor je chladený ventilátorom nasávajúcim vzduch cez filter. Ten je možné čistiť len vysávačom, nie tlakovým vzduchom. Trakčná batéria má teraz len 48 článkov (doteraz až 120), vyššie napätie 177,6 V (doteraz 144 V) a pritom je až o 12 kg ľahšia, než doteraz. Fabrika na ňu dáva záruku 5 rokov/100 000 km s možnosťou postupného predlžovania o 1 rok/15 000 km každý rok až do 10. roku od prvej registrácie. Toyota pritom záruku nepodmieňuje návštevami výlučne jej značkového servisu.

Ak máte Yaris Hybrid vybavený zadným stieračom, dostanete k nemu palivovú nádrž na 36 l benzínu (verzie bez zadného stierača majú objem nádrže znížený na 33 l). V praxi mi objem nádrže vystačil cca na 600 - 650 km (vrátane dynamických meraní a asi 40 % podielu diaľničnej jazdy).

Páči sa mi, že pri bežnom jazdení sa do procesu pružného zrýchľovania výrazne zapája aj elektromotor a riadiaca jednotka motora nevytáča trojvalec do nezmyselných otáčok (to mi vadilo na predchádzajúcich generáciách hybridných modelov). V praxi tak dokáže byť Yaris Hybrid úsporný aj na krátkych mestských trasách (na prevádzkovú teplotu sa pri bežnom jazdení trojvalec dostáva približne po 5 – 7 km jazdy). Na mojej tradičnej medzimestskej trase z BB do Revúcej (85 km) si Yaris vzal 3,9 l/100 km. Na vlas rovnakú hodnotu som dosiahol aj na ceste z Revúcej do Košíc a späť (240 km). Testovací okruh Topspeed.sk zahŕňajúci aj diaľnicu (cca 30 % trasy) spotrebu zodvihol len na 4,6 l/100 km. Diaľničné tempo 110 km/h zvláda hybridný Yaris za 5,0 – 5,3 l/100 km, zrýchlenie na 130 km/h následne znamenalo asi 6,3 - 6,5 l/100 km.

PLUSY:

+ materiály v kabíne;

+ ergonómia;

+ kvalita dielenského spracovania;

+ spotreba;

+ presné riadenie;

+ dojazdová rezerva.

     

MÍNUSY:

- komfort na krátkych priečnych nerovnostiach;

- prístup na zadné sedadlá;

- horšie odhlučnenie pri diaľničnej jazde

- akčný rádius pri jazde mimo mesta.

Typ karosérie: hatchback
Trieda / kategória: B-segment
Vonkajšie rozmery (mm): 3940 x 1745 x 1500
Druh pohonu: benzínový + elektrický
Zdvihový objem (ccm): 1490
Počet valcov / ventilov: 3/12
Maximálny výkon (kW / ps): 85/116
Maximálny krútiaci moment (Nm):  -
Maximálna rýchlosť (km/h): 175
Zrýchlenie 0 - 100 km/h (s): 9,7
Spotreba mesto/mimo/mix (l/100 km): 3,2/2,2/2,8
Prevodovka: e-CVT
Prevádzková hmotnosť (kg): 1165
Brzdy: kotúčové vetrané/kotúčové
Podvozok: vzpery MacPherson, vlečené ramená spojené torznou priečkou
Rozmery kolies: 205/45 R 17
Rozchod (p/z), rázvor: 1521/1514, 2560
Objem nádrže: 36
Objem kufra: 286
Cena ( Euro ): 19 990
  Toyota Yaris 1,5 hybrid
86 kW e-CVT Premiere Edition
Renault Clio 1,6 E-Tech
103 kW A4 Intens
základný model 12 490 €
(Yaris 1,0 VVTI 51 kW M5 Active)
10 500 €
(Clio 1,0 SCE 49 kW M5 Life)
adekvátny model 19 990 €
(Yaris 1,5 hybrid 86 kW e-CVT
Premiere Edition)
20 500 €
(Clio 1,6 E-Tech 103 kW A4 Intens)
adekvátna výbava Automatická dvojzónová klimatizácia, zadná kamera, bezkľúčový vstup, vyhrievaný volant, LED svetlá, 17-palcové disky, vyhrievané predné sedadlá, DAB, adaptívny tempomat, alarm, dotyková obrazovka v sérii: automatická klimatizácia, navigácia, bezkľúčový vstup, zadné PDC, dotyková obrazovka, LED svetlá, 16-palcové disky, tempomat

za príplatok: 17-palcové disky 300 €, vyhrievanie predných sedadiel 200 €, zadná kamera 200 €
výsledná cena 19 990 € 21 200 €
  Hyundai i20 1,0 TGDI
88 kW 48V A7 Style
Opel Corsa 1,5 CDTI
75 kW M6 Elegance
základný model 11 990 €
(i20 1,2 62 kW M5 Classic)
10 190 €
(Corsa 1,2 55 kW M5)
adekvátny model 20 790 €
(i20 1,0 TGDI 88 kW 48V A7 Style)
16 490 €
(Corsa 1,5 CDTI 75 kW M6 Elegance)
adekvátna výbava v sérii: 17-palcové disky, LED svetlá, automatická klimatizácia, tempomat, vyhrievané predné sedadlá a volant, bezkľúčový vstup, navigácia, DAB, zadná kamera, parkovací asistent s PDC vzadu, zatmavené zadné sklá v sérii: LED svetlá, DAB, dotyková obrazovka, 16-palcové disky, manuálna klimatizácia, tempomat

za príplatok: automatická klimatizácia 310 €, bezkľúčový vstup 400 €, alarm 400 €, 17-palcové disky 300 €, zadné PDC a kamera 490 €
výsledná cena 20 790 € 18 390 €