V Rusku čakala Maťa Homolu studená sprcha

V Sochi jazdil Maťo Homola prvýkrát

Maťo Homola má za sebou ťažký pretekársky víkend v ruskom Sochi. Po sérii dobrých výsledkov prišla studená sprcha v podobe dvoch deviatych miest.

Sochi bola pre Maťa nová trať a na okruhu bolo veľmi horúco, čo dalo zabrať jazdcom i technike. Aj tím B3 Racing bol v Sochi po prvýkrát a tak laborovali s nastaveniami Seatu Leon Cup Racer. Maťo po voľných tréningoch nebol nadšený: „Po tréningoch nie sme moc spokojní, ani s časmi a teda ani s nastavením auta. Je to nová trať a v porovnaní s konkurenciou máme málo tréningov, keďže väčšina z nich tu už jazdila minulý rok. Teplota asfaltu je skutočne vysoká, čo je veľký rozdiel oproti ostatným pretekom. Do kvalifikácie sme sa rozhodli zmeniť viacero vecí na nastavení a dúfame, že to bude fungovať.“

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Do kvalifikácie nastúpil Maťo Homola so zmeneným setupom a dúfal, že bude rýchlejší. V Q1 obsadil 10. miesto, čo mu zabezpečilo postup do Q2. Do druhej kvalifikácie nastúpil Maťo s nádejou na čo najlepší výsledok. Podarilo sa mu zajazdiť 9. najrýchlejší čas. To znamená 2. miesto na štarte 2. pretekov, čo dávalo nádej na dobrý výsledok. „Táto trať mi priveľmi nesedí, množstvo pravouhlých zákrut a relatívna nuda. Snažil som sa ako najviac to bolo možné, no nebol som spokojný s fungovaním auta. Musíme popracovať na nastavení a sústrediť sa primárne na druhé preteky, kde mám výhodu štartu z druhej pozície,“ zhodnotil kvalifikáciu Maťo. Svoju úlohu zohralo aj 20 kg navyše, ako balast po víťazných nemeckých pretekoch.

V Rusku čakala Maťa Homolu studená sprcha

V kvalifikácii Maťo zajazdil 9. najrýchlejší čas, čo znamenalo druhé miesto na štarte druhých pretekov

Maťo Homola štartoval do prvých pretekov z 9. miesta. Po štarte si pozíciu udržal. Grachev však odštartoval skôr no nedostal za to žiadnu penalizáciu, hoci tím B3 Racing po pretekoch protestoval. Penalizácie sa ale rozdávali za nedodržanie limitov trate, po 30 s si odniesli Maťov tímový kolega Dušan Borković, ktorý sa prepadol až na 14. miesto a rus Afanasyev. Maťo nakoniec figuroval vo výsledkovej listine na 9. mieste. Stále si ale nebol istý autom a pre druhé preteky znova menili setup.

V Rusku čakala Maťa Homolu studená sprcha

Za zlé zastavenie na štarte dostal Maťo Homola penalizáciu 5 s

Preteky nedopadli podľa predstáv

Verili, že zmena nastavenia pomôže a 2. miesto na štarte premení Maťo na dobrý výsledok, z pole position štartoval jeho tímový kolega Atilla Tassi. Slovenský pretekár urobil chybu ešte pred štartom, keď zastavil až za svojím štartovacím miestom, po pretekoch si za to vyslúžil penalizáciu 5 s. Maťov štart nepatril medzi tie dobré, hneď sa prepadol na 4. priečku, stále však žila nádej na dobrý výsledok. Tá sa rozplynula, keď sa Maťo Homola prepadával poľom. Preteky nakoniec dokončil na 9. mieste, ale vďaka 5 s penalizácii sa prepadol na 10. miesto. 30 s penalizáciu za nedodržanie limitov trate si vyslúžil Kajaia, ktorý sa tým prepadol zo 7. na 11. priečku a Maťo bol teda v konečných výsledkom opäť na 9. mieste.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Maťo Homola zhodnotil ťažké preteky v Sochi: „Celý víkend sa veľmi trápime. Nedarí sa mi zžiť sa s autom, traťou. Nechcem to hádzať všetko na auto, prekopali sme ho niekoľkokrát a tím sa na ňom veľmi namakal, za čo im ďakujem. Táto trať mi jednoducho nesedí a veľmi ťažko sa mi na nej jazdí, no aj auto bolo výrazne nedotáčavé. Je možné, že je niekde aj technický problém, musíme na to prísť neskôr. Aj o tomto je pretekanie a nie každý víkend vyjde podľa predstáv. Teraz je pred nami letná prestávka, bude možnosť si poriadne oddýchnuť po nabitých posledných mesiacoch a načerpať nové sily. Do Ázie idem s cieľom vyhrávať!“ Po studenej sprche v Sochi a dvoch deviatych miestach je Maťo Homola v priebežnom hodnotení TCR International Series na 5. mieste.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov
V Rusku čakala Maťa Homolu studená sprcha

Maťa Homolu v TCR Internatial Series podporujú partneri

Zdroj: tlačové správy

Foto: B3 Racing