Závod v Spartanburgu v Južnej Karolínii vyrába modely BMW od roku 1994. Hlavným artiklom sa postupne stali modely X, ktoré začali schádzať z výrobných pásov v roku 1999 s prvou generáciou X5. Odvtedy Nemci vyrábajú na americkej pôjde takmer všetky typy SUV, len tie najmenšie X1 a X2 kompletizujú na domácej pôde.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Rozdelené investície do áut aj akumulátorov

BMW plánuje do továrne v Spartanburgu investovať 1 miliardu dolárov na výrobu čisto elektrických áut. Zvyšných 700 miliónov dolárov by malo putovať na výstavbu novej továrne na vysokonapäťové batérie v blízkom meste Woodruffe. Do roku 2030 chce BMW v USA vyrábať aspoň šesť elektrických modelov.

Domov modelov X sa tak stane aj domovom pre elektrické autá s modrobielou vrtuľou. Kľúčom k elektromobilom sú akumulátory a práve preto bude továreň na batériové články len kúsok od Spartanburgu. Ročná kapacita na výrobu batérii má byť na úrovni 30 GWh. S novým typom batérii od Envision AESC sa má tiež zlepšiť rýchlosť nabíjania až o 30 percent, zvýšiť dojazd o 30 percent a zároveň znížiť emisie CO2 pri výrobe článkov o 60 percent. Okrem USA plánuje BMW postaviť podobné továrne na batérie aj v Európe a Číne.

zdroj: BMW