Rakúšania zatiaľ neprešli na systém, aký zaviedlo Slovensko, a tak je platnosť ročných známok viazaná na kalendárny rok a nie počet dní. Ak chodíte do Rakúska častejšie, oplatí sa vám ročná známka. Pokiaľ ju však chcete využiť na maximum, je dobré zakúpiť si ju s platnosťou najneskôr od 1. februára 2023, kedy už neplatia pôvodné ročné známky na rok 2022.

Keďže pri nákupe známky máte ešte 14 dní právo rozhodnúť sa odstúpiť od zmluvy a nákup stornovať, jej začiatok platnosti je oneskorený. „Digitálna známka je platná až na 18. deň po online nákupe,“ vysvetľuje Claudia Eder, šéfka rakúskych diaľničiarov ASFINAG. Uvedená čakacia doba sa netýka podnikateľov a živnostníkov – pre nich začína známka platiť okamžite.

Známka sa dá u našich susedov zakúpiť cez web asfinag.at či mobilnú aplikáciu ASFINAG, ktorá okrem iného prináša aj aktuálne informácie o dopravnej situácii v krajine.

Ceny známok Rakúsko 2023

V Rakúsku stojí 10-dňová diaľničná známka 9,90 eura. 2-mesačnú diaľničnú známku si kúpite za rovných 29 eur. Ak potrebujete ročnú diaľničnú známku, jej cena je na úrovni 96,40 eura a platiť vám bude do konca januára 2024. V krajine sa stretnete aj s úsekovým mýtom platným nad rámec štandardných diaľničných známok. Príkladom sú časti diaľnic A11 (Karawanken Tunnel) či A13 (Brenner). Celý prehľad týchto úsekov nájdete na tomto webe.

Zdroj/foto: ASFINAG