Názov modelu zatiaľ nepoznáme a nemáme ani istotu, že sa vôbec objaví. Informácie o jeho zrode sa objavili v japonskom motoristickom časopise Mag-X. Zatiaľ nepodložené správy dávajú priestor na zamyslenie, ako by mestský Lexus mohol vyzerať. Úvahy o tom, že japonská automobilka pracuje na novom aute, menšom ako je model Lexus UX, sa vynorili po premiére Lexusu LF-SA, malého crossoveru určeného do mesta. Aj keď štúdiová verzia uzrela svetlo sveta na ženevskom autosalóne ešte v roku 2015, príležitosť pripomenúť si toto koncepčné vozidlo dáva Toyota Yaris Cross, s ktorou by mal nový Lexus zdieľať platformu.

Na báze Toyoty Yaris Cross

Nový mestský Lexus by mohol vychádzať z riešení crossoveru Toyota, vrátane pohonnej jednotky. Pri modeli Yaris Cross s pohonom AWD-i generuje hybridný systém s 1.5-litrovým spaľovacím motorom a dvoma elektromotormi výkon 116 k. Nie je však vylúčené, že elektromotory budú pre potreby Lexusu posilnené. A prečo elektromotory? Pretože pohon všetkých kolies známy z Toyoty Yaris Cross si vyžaduje použitie dvoch elektromotorov – po jednom na každú nápravu. Takéto riešenie by sa určite objavilo aj v Lexuse, ak by sa pod kapotu crossoveru dostal tento pohon. Spomenutý hybridný systém je mimoriadne ekonomický a pohon AWD-i zaručuje trakciu aj v náročných podmienkach.

TNGA v najmenšej verzii

Aj platformu GA-B, ktorú používa Yaris Cross, by mohli prispôsobiť potrebám nového mestského modelu Lexus. Okrem pohonu všetkých kolies umožňuje podvozková platforma nájsť tiež miesto na priestranný batožinový priestor. Ak máme veriť fámam, auto by bolo v ponuke tam, kde aj Yaris Cross (Európa, Japonsko a Austrália). Pripravuje teda Lexus priekopníka vo svojom segmente? O štýlové autá nie je v segmente B-SUV núdza, ale v prémiovej triede je ťažké nájsť podobné auto. O tom, či sa možný plán dočká aj realizácie, ukáže čas.

zdroj: mag-x