Informácie o tretej generácii modelu Toyota GR86 naberajú v Japonsku na obrátkach. Napriek tomu, že súčasný variant sa dostal na trh len v 2022, už o tri roky neskôr ho má nahradiť nová generácia. S touto informáciou prišiel japonský magazín Best Car, ktorý má bohaté skúsenosti s informovaním o prísne tajných plánoch Toyoty a ich tvrdenia sa väčšinou naplňujú. 

Turbo a hybridný systém

Najnovšia správa tvrdí, že nová GR86 príde už v roku 2025, pričom pod kapotou sa už nebude nachádzať atmosférický motor. Novinka totiž dostane 1,6-litrový turbom preplňovaný troj-valec z GR Yarisu, ktorý však doplní aj hybridný systém. Best Car pritom uvádza, že dôvodom tohto rozhodnutia sú nadchádzajúce normy spotreby paliva v Japonsku, ktoré nariaďujú do konca desaťročia zlepšiť spotrebu o 32,4 %.

Možná podoba novej Toyoty GR86 podľa Best Car.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Spomínaný hnací agregát by si malo nové GR86 požičať od GR Yarisu, pričom hybridný systém bude prevzatý z iných vozidiel Toyota. Výsledkom by malo byť nielen navýšenie výkonu až na vyše 220 kW (300 k), ale aj lepšia spotreba paliva a nižšie emisie výfukových plynov. Tretia generácia bude údajne využívať aj upravenú verziu podvozku, ktorý sa nachádza v sedane Lexus IS, avšak s kratším rázvorom. 

Ako na to nakoniec bude, uvidíme až s oficiálnym oznámením Toyoty. Magazín Best Car však nemá v povesti zverejňovanie kačíc a väčšina správ ohľadom Toyoty sa aj reálne potvrdí. Váhu tvrdeniu o novej generácii GR86 navyše pridáva aj skutočnosť, že súčasný model má byť po 6. júli 2024 stiahnutý z predaja v Európe, pretože už nebude spĺňať zákony pre pokročilé bezpečnostné technológie. 

Zdroj: Best Car, Drive