Nový motor Ford EcoBlue 2,0 je o 4db tichší, o 13 % úspornejší a má o 20 % vyšší krútiaci moment ako jeho predchodca, 2,2 TDCi.
Ford 2,0 EcoBlue

Konštruktéri pri jeho návrhu začínali takpovediac od čistého papiera. Znamená to, že to nie je iba upravený existujúci agregát, ale úplne nový motor. Vo výrobnom programe nahradí motor 2,2 TDCi, takže aj v tomto prípade pristúpili tvorcovia k znižovaniu objemu. Najskôr sa dostane do Fordu Tranzit a neskôr ho bude automobilka montovať aj do osobných áut. Výkonové spektrum jeho verzií bude v rozmedzí od 74 kW (100 k) do 177 kW (240 k). V Tranzite automobilka najskôr predstaví verzie vyladené na 77 kW (105 k), 96 kW (130 k) a 125 kW (170 k). V osobných autách výrobca predstaví aj verzie s výkonom cez 200 koní, ale aj menšiu variáciu s objemom 1,5 litra.

Ford 2,0 EcoBlue

Nový motor 2,0 EcoBlue je o 4db tichší ako predchodca 2,2 TDCi

O 55% menej NOx-u

Nový motor EcoBlue majú na svedomí vývojové tímy v Nemecku a vo Veľkej Británii. Spĺňa emisnú normu Euro 6, ktorá bude v platnosti od septembra 2016. Znamená to, že by mal produkovať o 55 % NOx menej ako motory pripravené na emisnú normu Euro 5. Zníženie ich emisií dosiahli technici najmä novým systémom úpravy výfukových plynov. Ford po prvýkrát použil systém selektívnej katalytickej redukcie (vstrekovanie močoviny, AdBlue). Celé toto ústrojenstvo je namontované na zadnej strane motora. Aby technici zabezpečili čo najrýchlejšie ohriatie motora po studenom štarte, zabudovali do hlavy valcov kanál pre recirkuláciu výfukových plynov. Toto riešenie potom v ďalšej fáze zabezpečuje aj optimalizované chladenie týchto plynov. Okrem nižších emisií však nový motor prináša aj nižšiu spotrebu a vyššiu účinnosť. Úspora paliva by pritom mala predstavovať až 13 %. Konštruktéri ju dosiahli viacerými prvkami. Prvým je odsadenie kľukového hriadeľa o 10 mm do strany, čo prinieslo zmenšenie bočných síl medzi piestom a stenou valca a tým pádom aj zníženie trenia. Ľahší chod motora majú priniesť aj ložiská kľukového hriadeľa s minimálnym možným priemerom. Novinkou oproti predchodcovi je aj ozubený remeň poháňajúci vačkový hriadeľ a olejové čerpadlo uložený v olejovom kúpeli. Ten má nielen oveľa väčšiu životnosť ako bežný rozvodový remeň, ale zároveň výrazne nižšiu hlučnosť ako reťaz. Optimalizácii sa nevyhol ani ventilový mechanizmus a kľukový hriadeľ.

Ani EcoBlue sa nevyhol systému selektívnej katalytickej redukcie (AdBlue)

EcoBlue je prvým motorom značky s takzvaným zrkadlovým dizajnom integrovaného nasávacieho potrubia. To pomáha presnejšie kontrolovať množstvo vzduchu vstupujúce do valcov, pričom do valcov 1 a 2 vzduch prúdi v smere hodinových ručičiek a do valcov 3 a 4 v protismere hodinových ručičiek. Toto symetrické usporiadanie zabezpečuje rovnomerný pomer vzduchu a paliva vo všetkých valcoch a umožňuje lepšie kontrolovať spaľovanie. Pri nastavovaní procesu spaľovania brali vývojári do úvahy až 1 400 faktorov, ktoré ovplyvňujú otvorenie ventilu a časovanie. K správnemu miešaniu zmesi samozrejme prispievajú aj vstrekovače paliva. Technici preto použili piezoelektrické vstrekovače schopné vstreknúť palivo až 6-krát v priebehu jedného zdvihu, počas ktorého prebieha spaľovanie. Jedno vstreknutie pritom trvá iba 250 mikrosekúnd, čo je 0,00025 sekundy. Dávka paliva, ktorá sa za tento čas dostane do valca, je 0,8 mg nafty. Vstrekovače toto množstvo dopravujú do spaľovacej komory cez 8 kónických dier, pričom každá má priemer iba 120 mikrónov. Iba pre predstavu, približne rovnaký priemer má aj ľudský vlas. Okrem presnosti pomeru spaľovanej zmesi a tým aj spotrebu, majú nové vstrekovače, podľa tvorcov motora EcoBlue, tiež pozitívny vplyv na zníženie hlučnosti.

Ford 2,0 EcoBlue

Motor 2,0 EcoBlue spĺňa emisnú normu Euro 6. Navyše by mal byť o 13 % úspornejší ako 2,2 TDCi.

Konštruktéri sa snažili dopraviť do motora viac vzduchu v nízkych otáčkach, aby zvýšili krútiaci moment dostupný už pri 1 250 ot/min. Dosiahli to najmä použitím menšieho turba, ktoré má nižšiu zotrvačnosť a ľahšie sa roztočí. Jeho turbínové koleso je vyrobené z materiálu nazvaného Inconel. Je to zliatina, ktorá sa používa napríklad aj v raketových motoroch.

Veľmi zaujímavou súčasťou tohto motora je aj turbo. Konštruktéri sa totiž snažili dopraviť do motora viac vzduchu v nízkych otáčkach, aby zvýšili krútiaci moment dostupný už pri 1 250 ot/min. To sa im podarilo a nový motor ponúka pri týchto otáčkach o 20 % krútiaceho momentu viac ako motor 2,2 TDCi. Konkrétne, hodnota je úctyhodných 340 Nm. Dosiahli to najmä použitím menšieho turba, ktoré má nižšiu zotrvačnosť a ľahšie sa roztočí. Jeho turbínové koleso je vyrobené z materiálu nazvaného Inconel. Je to zliatina na báze niklu a chrómu, ktorá je odolná voči korózii, ale hlavne voči vysokému tlaku a vysokým teplotám. Preto sa používa napríklad aj v raketových motoroch. Turbínové koleso navyše nie je odlievané, ale frézované z bloku materiálu, aby bolo možné dosiahnuť väčšiu presnosť. Technici v tomto prípade zmenšili priemer turbínového kolesa o 10 % oproti predchodcovi a priemer kompresorového kolesa o 15 %. Kompresorové koleso už nemusí znášať také vysoké teploty a preto je vyrobené hliníka rovnakej akosti, aká je bežná pre letecký priemysel. Nové turbo zvládne až 240 000 ot/min. Pohnútky pri vývoji nového motora vysvetľuje šéf vývoja motorov Ford v Európe, Paul Turner, takto: "Dôležitý faktor, ktorý sme si všimli na základe odozvy od zákazníkov, je rastúca tendencia vodičov posúvať sa krokom na ich dízlových autách iba púšťaním spojky na voľnobehu. Krútiaci moment v nízkych otáčkach je teda ešte dôležitejší."

Ford Tranzit

Prvým typom, do ktorého bude Ford nový motor montovať, bude Tranzit

Nový motor je podľa výrobcu tiež výnimočne tichý. Najmä v kontexte použitia v ľahkých úžitkových autách. Nie je to však iba subjektívny pocit. Motor EcoBlue je totiž o 4db tichší na voľnobehu ako jeho predchodca 2,2 TDCi. Už sme spomínali niekoľko faktorov, ktoré k tomu prispeli, napríklad olejom mazaný ozubený rozvodový remeň, alebo nové vstrekovače. Konštruktéri však z hľadiska hluku optimalizovali aj hlavu valcov, blok motora a svojim podielom prispel aj tuhší rebrinový rám olejovej vane. Ford testoval tento motor počas 5,5 milióna km a podstúpil aj test výdrže, ktorý zahŕňal 400 000 km v rukách skutočných zákazníkov. Ako som už spomínal vyššie, svoju kariéru odštartuje vo Forde Tranzit.

Zdroj: tlačová správa