Od vypuknutia koronakrízy uplynuli už viac ako dva roky. Jednou zo zmien, ktorú priniesla, bola aj výnimka z udeľovania pokút za prepadnutú TK a EK. Dočasná legislatíva ustanovila, že platnosť pravidelnej technickej a rovnako tak emisnej kontroly, ktorá uplynie počas krízovej situácie, sa automaticky predĺžila v oboch prípadoch o tri mesiace. Teraz však prichádza zmena a motoristi by na ňu nemali zabudnúť.

Ak vám uplynie platnosť TK a EK najneskôr 31. augusta 2022, stále sa na vás vzťahuje uvedená výnimka a obe kontroly sú platné do 30. 11. 2022. Od 1. septemebra a neskôr to však už neplatí a kontrolu musíte absolvovať v riadnom termíne, inak vám hrozí pokuta.

Je dôležité spomenúť, že predĺženie týchto kontrol, respektíve výnimka platí len na Slovensku. Ak vyrazíte do iného štátu, platnosť technickej i emisnej kontroly je povinná. Vozidlo je v opačnom prípade považované za nespôsobilé k prevádzke v cestnej premávke. Ak sa teda chystáte s autom do zahraničia, kontrolu rozhodne odporúčame absolvovať.