Začiatkom decembra prezradil Renault meno svojho nového SUV Austral, ktoré plánuje onedlho uviesť do predaja. Stať by sa tak malo v priebehu jari. Premiéra vozidla je teda na spadnutie, ešte pred ňou vydala automobilka pilotný balík informácií doplnený fotografiami.

Na obrázkoch ukázal Austral svoje celkové tvary. Väčšinu detailov síce pokrýva vzorovaná kamufláž, z kriviek karosérie možno napriek tomu vyčítať veľa. Neprekvapí podobnosť s elektrickým modelom Mégane E-Tech Electric. Jednotný dizajnový jazyk cítiť na diódových svetlách i celkových rysoch, hoci konvenčne poháňaný model pôsobí už na prvý pohľad o poznanie mohutnejšie.

Platforma CMF-CD3 a výhradne elektrifikované benzíny

Renault postaví novinku na aliančnej platforme CMF-CD3, nevyužije teda identický základ ako Nissan Qashqai. Ten bol pokrvným príbuzným typu Kadjar. Austral bude oproti nim o niečo väčší, keďže jeho úlohou je nahradiť aj neveľmi úspešný Koleos. Výrobca zatiaľ z rozmerov prezradil iba dĺžku 4,51 metra.

Okrem použitej architektúry už poznáme aj prvé detaily o technike pod kapotou. SUV dostane výhradne elektrifikované benzínové motory, z ktorých má byť väčšina nová. Renault spomína v tlačovej správe štvorvalec 1.3 TCe vybavený 12-voltovým mild-hybridným systémom a tiež agregát 1.2 TCe doplnený elektrickým okruhom s napätím 48V.

Paleta pohonných jednotiek má vrcholiť výkonom 147 kW (200 k), toto číslo pravdepodobne vyvinie zatiaľ nešpecifikovaný variant s vyšším zdvihovým objemom. Emisie oxidu uhličitého by mali dosahovať najnižšiu úroveň 105 g/km (podľa cyklu WLTP).

Na európske cesty sa chystá asi 100 prototypov

Vývoj nového francúzskeho SUV je takmer na konci. Renault aktuálne pripravuje jeho záverečnú fázu, v rámci ktorej vypraví na cesty Európy zhruba 100 prototypov. Za ich volantom sa vystrieda 900 šoférov. Prejsť majú 600-tisíc km cez Francúzsko, Nemecko, Španielsko a Rumunsko, plus ďalšieho 1,4 milióna kilometrov absolvujú autá testovacej flotily na okruhu.

Zdroj: Renault