Aktuálne opatrenia platia od pondelka, 5. júla 2021 a nikto netuší dokedy. Avšak mnohým občanom tým skutočne skomplikovali život. Zatiaľ čo v rôznych predchádzajúcich opatreniach sme mali aspoň väčšie hraničné priechody otvorené, dnes to už neplatí.

Bývam relatívne neďaleko od hraníc s Českou Republikou a prekvapila ma informácia, že k uzavretým priechodom pribudol aj hraničný priechod Moravské Lieskové – Strání. Veľa ľudí z tohto regiónu dochádza do Českej Republiky za prácou a obchádzka cez Drietomu skutočne nie je najkratšia. Rovnako sú na tom na priechode Vrbovce – Veľká nad Veličkou. Prakticky pre celý Trenčiansky kraj zostali k dispozícii 2 hraničné priechody s Českou Republikou

Policajti nekontrolujú, ale rovno otáčajú

Nedalo mi a šiel som sa pozrieť, či je to skutočne tak. Bohužiaľ, na moje počudovanie, aj takto často prekračované hraničné priechody skutočne stráži hliadka policajtov a sú neprejazdné. Nechápem však tú logiku. Hraničný priechod uzavrieme, postavíme tam hliadku s 2 policajtmi a vybavené. Tí tam tak musia stáť, či chcú alebo nie. Miesto toho, keby dostali do rúk čítačky QR kódov, prípadne kontrolovali prichádzajúcich a tí by nemuseli jazdiť na Drietomu. Tým by uľahčili tomuto hraničnému priechodu a cez kontrolu na menšom priechode by predsa prešlo každé auto. Prečo mám pocit, že sme trocha zaspali, sľubované čítačky, ktoré mali mať policajti k dispozícii, jednoducho nie sú v takom počte, a tak je jednoduchšie priechod zavrieť a skomplikovať tak život tisíckam ľudí?

Na opačnej strane v Českej Republike žiadne hliadka, samozrejme nebola. Veď načo, ak ho Slovensko uzavrelo? Chápem potrebu kontroly hraníc, nie som proti opatreniam na hraniciam, ale tie majú mať hlavu aj pätu. Tieto veru so zavretím množstva priechodov nemajú, už len z hľadiska toho, že tam tí policajti aj tak musia byť. Na záver len doplním uzavreté hraničné priechody, platné k dnešnému dňu.

Zdroj: stellacentrum

Uzavreté priechody s Rakúskom:

Bratislava Kopčianska ulica - Kittsee

Uzavreté priechody s Českou Republikou:

Červený Kameň - Nedašova Lhota
Nová Bošáca - Březová
Moravské Lieskové - Strání
Horné Srnie - Brumlov
Vrbovce - Veľká nad Veličkou

Uzavreté priechody s Poľskom:

Palota - Radoszyce
Nižná Polianka - Ožena
Becherov - Konieczna
Kurov - Muszynka
Čirč - Leluchów
Lysá nad Dunajcom - Niedzica
Tatranská Javorina - Lysa Poľana
Suchá Hora - Chocholów
Bobrov - Winiarczykówka
Novoť - Ujsoly

Uzavreté hraničné priechody s Maďarskom:

Veľký Kamenec - Pácin
Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely
Skároš - Holloháza
Domica - Aggtelek
Tachty - Cered
Kalonda - Ipolytarnóc