Známy 4,4-litrový vysokootáčkový, benzínový, prepĺňaný motor V8 v BMW M5 Competition Edition ponúkne 441 kW (600 k) a 700 Nm. K tomu kompletný balík Competition s tuhším podvozkom, upraveným riadením a športovejšie naladeným aktívnym M diferenciálom. Majitelia navyše dostanú karbónové doplnky M Performance a špičkový audio systém.
BMW M5 Competition Edition

100 kusov série Competition Edition dostane čiernu metalízu Carbon Black...

+40 koní a 20 Nm

V prípade BMW M5 to znamená viac výkonu, špeciálne farby a balík Competition. Poďme teda po poriadku. Známy 4,4-litrový vysokootáčkový benzínový prepĺňaný motor V8 TwinPower Turbo dostal vyšší plniaci tlak a upravené mapy riadiacej jednotky. Jeho výkon vďaka tomu poskočil z pôvodných 412 kW (560 k) a 680 Nm na 441 kW (600 k) a 700 Nm. Že sú vám tieto hodnoty známe? Áno, rovnaké úpravy motora dostala aj výročná edícia "30 rokov M5" pred dvoma rokmi. Rovnaký výkon však má aj BMW M6 s balíkom Competition, a to vo všetkých troch karosárskych verziách. M6 Coupe vďaka nemu zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,9 s a na 200 km/h za 11,8 s. Jeho maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h, no s balíkom M Driver‘s môžete ísť až 305 km/h. Automobilka síce dynamické údaje pre M5 Competition Edition neuvádza, no je pravdepodobné, že budú veľmi podobné.

BMW M5 Competition Edition

... a 100 kusov bielu metalízu Mineral White

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Zvýšený výkon však nie je všetko. BMW M5 z tejto 200 kusovej edície totiž, ako názov napovedá, dostane kompletný balík Competition. To znamená okrem úpravy motora aj tuhší podvozok s o 10 mm nižšou svetlou výškou, strmšie riadenie s ostrejšími reakciami vďaka upravenému riadeniu s funkciou Servotronic a aktívny M diferenciál s novým nastavením. Okrem ešte ostrejších jazdných vlastností sa však M5 Competition Edition bude líšiť aj na pohľad. Výnimočná bude už len samotná farba karosérie. Polovica série, teda 100 kusov, dostane čiernu metalízu Carbon Black a druhá polovica zas bielu metalízu Mineral White. Vzhľad navyše doplnia 20-palcové kované a leštené disky kolies M Double Spoke vo farbe Jet Black s pneumatikami 265/35 ZR20 vpredu a 295/30 ZR20 vzadu. Dizajn auta ešte doplnia dielce z kompozitu z uhlíkových vlákien z ponuky M Performance ako zadný difúzor, spojler na veku batožinového priestoru a kryty vonkajších spätných zrkadiel.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Zmeny sa samozrejme nevyhli ani interiéru. Dostal napríklad karbónové obkladové lišty s poradovým číslom pred spolujazdcom, celokožené čalúnenie vo farbe Merino Black s bielym prešitím Opal White. Samozrejmosťou sú kompletne elektricky nastaviteľné športové sedadlá pre vodiča a spolujazdca s vyšitým logom ///M5. Svoje miesto na palube si našiel aj špičkový zvukový systém Bang & Olufsen s výkonom 1 200 W, head-up displej, či bezkľúčový prístup. Nuž a cena? V Nemecku je stanovená na 129 500 €.

Zdroj: BMW