Ďalší diel nášho seriálu, v ktorom preberáme jednotlivé koncerny podľa abecedy, som sa rýchlo dostal k písmenu D, za ktorým stojí mimoriadne významná skupina Daimler. Jej veľkosť nespočíva ani tak v počte značiek osobných automobilov, to sa ešte dostaneme k oveľa rôznofarebnejším alianciám, ale asi nikto nepochybuje, že značka Mercedes-Benz je v mnohých smeroch unikátna. Veď sama produkuje dnes toľko typov, koľko by sme mohli napočítať hneď niekoľkým výrobcom, a obsadzuje hádam všetky segmenty automobilového trhu. Možno tie úplne najmenšie autá s hviezdou v znaku nenájdeme, aj to má však nemecká skupina vyriešené inak. Ak chcem aspoň pár vetami definovať rozsah výroby skupiny Daimler so sídlom v nemeckom Stuttgarte, nesmiem zabudnúť na úžitkové či nákladné automobily a autobusy, ktorým sa na našej stránke síce nevenujeme, no pri definovaní gigantických rozmerov toho, čo všetko produkuje tento koncern, ich musíme spomenúť, hoci nás bude zaujímať hlavne to, že Daimler je jedným z najväčším výrobcom prémiových osobných automobilov. Pri takomto rozsahu neprekvapí, že výrobné závody má v takmer dvadsiatich krajinách po celom svete. A nie sú to len samotné automobily, Daimler je spoločnosť, ktorá sa zaoberá aj financovaním, leasingom, poisťovníctvom, ale aj starostlivosťou o flotilových zákazníkov. 

Koncern Daimler AG

Daimler AG o sebe sebavedomo tvrdí, že je jednou z najúspešnejších automobiliek na svete a s tým musím súhlasiť, a nie je to len počtom značiek automobilov či služieb, ktoré zahŕňa. Spoločnosť čerpá z hlbokých historických koreňov, ktoré siahajú až k osobám zakladateľov Gottlieb Daimler a Carl Benz, ktorí vstúpili do histórie v roku 1886 vynálezom osobného automobilu. So svojimi divíziami Mercedes-Benz Cars, Daimler Trucks, Mercedes-Benz Vans, Daimler Buses a Daimler Financial Services je jedným z najväčších výrobcov prémiových osobných automobilov a najväčším svetovým výrobcom nákladných vozidiel nad 6 ton. Aktuálne portfólio obsahuje okrem najcennejšej prémiovej automobilovej značky sveta Mercedes-Benz (zdroj: Štúdia Interbrand-Study, 10/4/2018), Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach a Mercedes me, aj značky smart, EQ, Freightliner, Western Star, BharatBenz, FUSO, Setra a Thomas Built Buses; a značky Daimler Financial Services: Mercedes-Benz Bank, Mercedes-Benz Financial Services, Daimler Truck Financial, moovel, car2go a mytaxi. Tých rýdzo automobilových značiek, o ktoré sa najčastejšie zaujímame, teda naozaj nie je veľa, ale celkový počet produktov a služieb je celkom rozsiahly, čo poviete?

Dobrých partnerstiev nikdy nie je dosť

Po detailnom výpočte značiek, ktoré sú súčasťou koncernu Daimler, pridám ešte jednu relatívne nedávnu informáciu o pripravovanom spoločnom projekte. Takýchto informácií je vo svete automobilových výrobcov neúrekom a vzhľadom na stále zložitejšiu situáciu na svetových trhoch budú isto podobné partnerstvá pribúdať. Nakoniec, pripomeňme si hoci len spoločný vývoj motora trojicou značiek Renault, Nissan, Daimler.

Koncom marca oznámili vznik spoločného globálneho podniku s polovičným podielom spoločnosti Zhejiang Geely Holding Group a Daimler AG. Cieľom je ďalší rozvoj značky smart, priekopníka mestskej mobility, ako lídra v segmente elektromobilov. Na základe dohody o spoločnom podniku sa bude v novom závode v Číne špecializovanom na elektromobily montovať ďalšia generácia elektromobilov smart určená pre globálny trh, ktorej predaj sa začne v roku 2022. V rámci programu vývoja vozidiel sa plánuje aj rozšírenie portfólia produktov smart do rýchlo expandujúceho segmentu B. Predpokladá sa, že založenie spoločného podniku by malo byť ukončené do konca roku 2019. Ďalšie meno značky síce týmto do nášho súhrnu nepribudne, ale je to ďalší dôkaz o neustále rastúcom počte partnerstiev a aliancií v dynamickom svete automobilového priemyslu.