Pripravte sa vopred: Zúžené jazdné pruhy na D1 môžu spôsobovať kolízne situácie

Dopravné zmeny pred vstupom a na výstupe z Bratislavy pocítia mnohí vodiči. Na časti diaľnice D1 pri Bratislave síce zostanú tri pruhy zachované, no budú užšie. Osobné vozidlá by mali ísť optimálne v strednom pruhu, pre nákladné vozidlá bude vyhradený pravý pruh, informovala Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v zverejnenom videu na sociálnej sieti Facebooku. Hosťom diaľničiarov v ňom bol Rastislav Polakovič, riaditeľ dopravnej polície Prezídia policajného zboru.

Motoristi často nevedia správne jazdiť v zúžených jazdných pruhoch a vytvárajú sa zbytočné kolízne situácie. Polakovič hovorí, že chce "za policajný zbor prispieť k lepšej informavanosti širokej motoristickej verejnosti“.

Ako teda za daných okolností šoférovať správne?

„V blízkej buducnosti nás čaká nás dosť výrazné ovplyvnenej cestnej premávky pri vjazde a výjazde do Bratislavy. Dôjde k zúženiu jazdných pruhov, kde hlavne ľavý jazdný pruh bude zúžený, na šírku 2,5 metra,“ začína vysvetľovať Polakovič.

Je veľmi dôležité, aby vodič prichádzajúci do tohto úseku, kde dôjde k obmedzeniu premávky, veľmi pozorne sledoval situáciu, či už pred sebou alebo za sebou, bol dosledný pri približujúcom sa a osadenom dopravnom značení. Má to veľký význam pre jeho informovanie za koľko metrov, resp. kilometrov sa blíži nejaké obmedzenie v cestnej premávke,“ odporúča prvý muž dopravnej polície.

„Vodič by mal nastaviť jazdu tak, či sa chce držať v ľavom alebo pravom jazdnom pruhu. Odporúčal by som, aby jazdil v pravom jazdnom pruhu. Ten najužší, takzvaný rýchly jazdný pruh by som nechal pre záchranné zložky a pre skúsenejších vodičov,“ navrhuje Polakovič.

Ľavý jazdný pruh má počas obmedzení limitovanú šírku 2,5 metra a jeho špecikum je v tom, že po ľavej strane má motorista pevnú prekážku a pokiaľ sa dostane do situácie, že po druhej strane má vedľa seba napríklad väčšie vozidlo, môže dôjsť k nebezpečenstvu zrážky. Jazdné pruhy môžu evokovať u niektorých vodičov pocit stiesnenia.

Obmedzia rýchlosť na 80 km/h

„Je na mieste, aby si vodiči zmerali motorové vozidlá čo sa týka šírky vrátane spätných zrkadiel a aby ľavý jazdný pruh využívali len na prechádzanie," povedal Polakovič. Rýchlosť bude v danom úseku obmedzená na 80 kilometrov za hodinu.

Šéf dopravnej polície dodáva, že budú maximálne dohliadať na dodržiavanie pravidiel a zakročia v prípade potreby. Vystríha pred nečakanými zmenami rýchlosti, ako sú prudké zrýchľovanie a spomaľovanie. Podľa jeho slov práve tak prispievajú motoristi k vzniku kolón, ktoré samozrejme nikto nechce.

Zdroj: NDS