BMW Z3 nebolo prvým modelom radu Z. Jeho nepriamym predchodcom bol už roadster Z1, ktorý však vznikol v obmedzenom počte kusov a dnes je z neho aj vďaka netradičným zasúvacím dverám cenený artikel. Mladší model Z3 však predovšetkým v kombinácii s niektorými motormi tiež ašpiruje na ceneného youngtimera, aj keď ich bolo vyrobených výrazne viac.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Nielen preto, ale aj kvôli spájaniu majiteľov rovnakých áut sa rozhodol Norbert Bozóky založiť v januári tohto roka BMW Z3 SK/CZ Club. Ten sa primárne špecializuje na komunikáciu medzi majiteľmi týchto áut, výmenu informácii, technické rady či pomoc s detailingom. Z3 pritom nie je náročné auto na servis, podľa zakladateľa nového klubu E36/7 (roadster) ani E36/8 (teda kupé) ešte nepatria k vozidlá, ktorým dominuje elektronika.

Využíval ho aj James Bond

BMW Z3 samozrejme vzniklo aj vo verzii M s radovým 3,2-litrovým šesťvalcom a model ako taký sa tiež preslávil hneď na začiatku kariéry v Bondovke Goldeneye. V americkom Spartanburgu bolo vyrobených takmer 300 tisíc áut (297 000), z toho len niečo cez 17 tisíc kusov Coupé, čím je samozrejme mnohonásobne zaujímavejšie.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Prvý oficiálny slovenský zraz majiteľov modelu Z3 sa uskutoční 24. júna v kaštieli Bernolákovo, odkiaľ sa majitelia presunú cez Pezinskú Babu na Záhorie, a potom cez Lozorno, Stupavu a Bratislavu do Čuňova. Tam majú v pláne vyhlásiť najkrajšie vozidlo zrazu. Kto by mal chuť zúčastniť sa, odporúčame mu prihlásiť sa čo najskôr v skupine na sociálnej sieti (odkaz nájdete nižšie), kapacita je totiž limitovaná na 30 až 35 vozidiel.