To, že Nemci pracujú na novej generácii SUV X3 nie je žiadnym tajomstvom. Pripravovanú novinku počas testov už niekoľkokrát zachytili automobiloví paparazzi a jej príchod je odhadovaný okolo roku 2025. Z hľadiska dizajnu by malo ísť o evolúciu súčasného modelu a nemal by nás preto čakať šok podobný tomu, ktorý nasledoval po premiére radu 4. Spaľovací motor si nová X3 ponechá, ale iná káva to bude v prípade športového variantu s písmenkom „M“ v označení. Ten by mal podľa najnovších informácii stránky BMWBlog prísť o svoj šesťvalec a náhrada má byť už len elektrická.

X3 M dostane elektrický pohon

Novinka by mala byť postavená na chystanej platforme „Neue Klasse“, ktorú BMW predstaví v polovici tejto dekády. Využije ju nová i3 a iX3, ktorá bude v predaji súčasne s konvenčným ekvivalentom X3 (G45). Otázne je, ako sa bude nové športové SUV volať. Aktuálne sú spomínané dve varianty. Buď si ponechá súčasný názov, teda X3 M, alebo dorazí na trh s označením iX3 M, čo je s ohľadom na pripravovanú techniku o niečo pravdepodobnejšie. Rovnako v tejto chvíli netušíme, aký bude mať novinka výkon, BMWBlog však predpovedá, že bude vyšší ako má aktuálne BMW X3 M. To ponúka vo verzii Competition 375 kW (510 k) so 600 Nm krútiaceho momentu. 

Nakoľko ide nateraz iba o dohady a automobilka nič oficiálne nepotvrdila, otázny je aj možný dátum premiéry. V kuloároch sa hovorí, že to určite nebude skôr ako v rokoch 2026, 2027. Zároveň sa už pár mesiacov šušká aj o konci súčasnej X4. Tá by sa mala s príchodom novej generácie premenovať na iX4 a dostať výhradne elektrický pohon. Opäť sa však v súčasnosti jedná o neoverenú informáciu, a tak si budeme musieť počkať na oficiálne stanovisko BMW. 

Zdroj: BMWBLOG, Motor1