Každá má šancu

Cieľom je podpora motoristického športu pre dievčatá vo veku od 13 do 18 rokov. The Girls On Track podporuje a rozvíja účasť dievčat v motoristickom športe pomocou karting - slalomu, ktorý má nenáročný a nákladovo efektívny formát. Tento dvojročný projekt získal finančné prostriedky z EÚ prostredníctvom programu Erasmus+. V súlade s ambíciou komisie FIA WIMC vytvára novú kultúru motoristického športu, ktorá môže uľahčiť plnohodnotnú účasť žien aj v ďalších oblastiach motoristického športu. Za osem rokov existencie komisia vytvorila a rozvíjala rôzne programy a podujatia vrátane športových, propagačných a vzdelávacích projektov po celom svete.

„Sme veľmi hrdí na to, že sme spustili ambicióznu európsku súťaž pre mladé dievčenské publikum. Teší ma, že Európska komisia prostredníctvom svojich finančných prostriedkov uznala náš cieľ a ambíciu k širšiemu zapojeniu žien v motoristickom športe. FIA chce ďalej aktívne vytvárať rovnaký priestor a možnosti pre mužov a ženy v tomto športe,“ povedal Jean Todt. V priebehu prvého roka projektu sa uskutočnia výberové podujatia v karting-slalome v centrách väčších miest a budú určené pre dievčatá vo veku 13 až 18 rokov v ôsmich krajinách našich partnerských národných športových asociácií - ASN (Belgicko, Fínsko, Nemecko, Holandsko, Poľsko, Portugalsko, Slovensko a Švédsko).

Carmen Jorda, "pilotka": "Formula 1 je pre ženy príliš náročná." O niekoľko hodín neskôr v správach: Tatiana Calderon sa stáva testovaciou pilotkou stajne F1, Sauber. :)

Očakávame celkovú účasť viac ako 3 000 dievčat. V marci 2019 budú tri vybrané dievčatá z každej krajiny súperiť navzájom v európskom finále na okruhu v Le Mans o šancu dostať sa medzi šesticu najlepších do európskeho tímu. Šesť víťaziek sa potom zúčastní výcvikových táborov pre jazdcov, ktoré bude podporovať FIA prostredníctvom športového a vzdelávacieho programu. Program končí záverečným podujatím v Bruseli na jeseň roku 2019. „Tento projekt je obrovskou výzvou, je nevyhnutný na zvýšenie povedomia o motoristickom športe medzi mladými dievčatami a na odhalenie talentov. S programom The Girls On Track máme skvelú príležitosť otvoriť svet motoristického športu novej generácii,“ povedala Michèle Moutonová.

Navyše spoločnosť CDES-PROGESPORT v spolupráci s univerzitou vo francúzskom Limogese vykoná počas projektu sociologický výskum s cieľom analyzovať úspech programu a vypracovať odporúčania pre športové a verejné inštitúcie (ako sú EÚ a OSN) na zvýšenie účasti žien. David Oliva, riaditeľ pre komunikáciu spoločnosti Yokohama Europe, vyhlásil: „Sme veľmi radi, že sme súčasťou takého ambiciózneho a dôležitého programu. Plne podporujeme túto iniciatívu, ktorá pomôže bojovať proti stereotypom a zabezpečí väčší priestor pre ženy v motoristickom športe. Európska únia presadzuje rodovú rovnosť na celom svete, posilnenie postavenia dievčat a žien sme postavili do jadra našich politík a podporili sme ich prostredníctvom širokej škály prostriedkov."

"Dnes odštartovaný projekt s finančnými prostriedkami Európskej komisie je konkrétnym príkladom tejto globálnej angažovanosti,“ povedal ambasádor Peter Sørensen, vedúci delegácie Európskej únie v úrade Organizácie Spojených národov v Ženeve. Program bude podporovaný na sociálnych sieťach prostredníctvom hashtagu #TheGirlsOnTrack. Vyhradenú webovú stránku nájdete na webovej stránke FIA: www.fia.com/TheGirlsOnTrack. Dúfajme, že naše mladé talentované dievčatá ukážu svetu, aké talenty máme na Slovensku!