Monopost, ktorý vychoval hviezdy F1

Monopost Dallara F313 slúžil do roku 2016 pre potreby európskeho šampionátu F3, ktorý bol jedným zo stupienkov do F1. Za jeho volantom sedeli také mená, ako je Charles Leclerc, Max Verstappen, Esteban Ocon a mnoho ďalších úspešných svetových pretekárov.

Tento monopost je skrátka plnokrvná formula s karbónovým šasi, značným aerodynamickým prítlakom a 6-stupňovou sekvenčnou prevodovkou. Výkon motora by sa mal pohybovať na úrovni 179 kW (240 koní), čo nie je tak veľa, ale F3 váži len 580 kg i s pilotom!

V kombinácii s prítlakom je preto tento monopost mimoriadne rýchly v zákrutách. Nikolas Szabó do tejto formule nastupoval bez akýchkoľvek predošlých skúseností. S autom jazdil iba v simulátore iRacing, v ktorom s ním získal niekoľko svetových rekordov.

Prišiel, skúsil, uspel

Napriek tomu získal šancu od tímu Gender Racing Team a využil ju naplno. Počas Veľkej Ceny Slovenska na Slovakiaringu obsadil v triede FIA CEZ F3 Championship 2. miesto v oboch pretekoch. V rámci tejto triedy sa išiel aj maďarský národný šampionát, ktorého sa Nikolas taktiež zúčastnil. V rámci neho bol prvý v oboch rozjazdách.

"Toto bol môj prvý víkend v monoposte Formule 3 a s autom som nemal žiadne skúsenosti. Som neuveriteľne šťastný z toho, ako mi to vyšlo a rovnako som spokojný aj s progresom a výsledkami. Chcem poďakovať svojim mechanikom, sponzorom, inžinierovi Maxovi a hlavne tímu Gender Racing Team, spoločne s mojou rodinou a kamarátmi, ktorí mi držali palce," napísal po úspešnom víkende Nikolas na svoj Facebook.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

O miere úspechu, ktorý Nikolas dosiahol, svedčí aj fakt, že vo formulovom monoposte sedel prvýkrát od roku 2019. Vtedy to pritom bola pomalšia Formula Renault 2.0. Nikolas Szabó tak opäť dokázal, aký výnimočný talent sa v ňom skrýva a dúfame, že o ňom budeme počuť čoskoro znova.