Spomínaná nehoda sa stala vlani v novembri, v tuneli Yerba Buena v americkom San Franciscu. Výsledkom bola havária ôsmich áut a deväť zranených ľudí, ktorú zrejme spôsobila Tesla Model S. Bezprostredne po nehode jej vodič totiž hodil vinu na systém Autopilot. Denník The Intercept sa pred pár dňami dostal k záberom z priemyselných kamier z tunela, ktoré presne odhaľujú priebeh havárie a teórii vodiča skutočne nahrávajú. 

Náhla neočakávaná zastávka

Video z kamier ukazuje Teslu Model S, ktorá smerovkou signalizuje zmenu pruhu. V priebehu manévra však auto náhle prudko brzdí a zastaví, pričom pred ním evidentne nie je žiadne iné vozidlo alebo prekážka. Prudké spomalenie však okamžite spustí reťazovú reakciu za autom a v sebe tak skončí až osem áut. Vodič Tesly pritom polícii povedal, že systém Autopilot bol aktívny. Model S „pustil ľavú smerovku“, auto prešlo do ľavého pruhu a následne sa „aktivovali brzdy“ a Tesla „zastavila priamo v jazdnej dráhe druhého vozidla“. Spočiatku sa zdalo, že sa vodič chce len zbaviť viny, no zábery z kamier jeho výpoveď potvrdzujú, pričom nemal žiadny dôvod zrazu dupnúť na brzdu. 

Pri hromadnej nehode sa zranilo deväť ľudí, vrátane dvojročného dieťaťa, ktorí potrebovali lekárske ošetrenie, našťastie ale nešlo o nič vážne. Okrem toho bola podľa viacerých zdrojov premávka zablokovaná na viac ako hodinu. Úsmevné sú aj ďalšie okolnosti, nakoľko len pár hodín pred touto haváriou Elon Musk na Twitteri triumfálne oznámil, že funkcia Full Self-Driving Beta je v Severnej Amerike k dispozícii a zablahoželal zamestnancom spoločnosti Tesla k „významnému míľniku“. 

NHTSA uviedla, že rozbieha vyšetrovanie, ktoré kladie ďalší otáznik k schopnostiam systému Autopilot. Nie je to totiž prvý incident, za ktorý je známy americký výrobca elektromobilov vyšetrovaný. Podľa NHTSA sa navyše vozidlá Tesly zaplietli do takmer 70 percent nehôd z 392 havárií, do ktorých boli od júla 2021 do júna 2022 zapojené pokročilé asistenčné systémy. Získanie povolenia od úradov na jazdu bez kontroly a zásahu vodiča, tak môže byť pre Teslu ťažkým orieškom.